Gadget & Teknologi

Gaya Hidup

Mengagumkan

Fakta

Pengetahuan Am

/ / / Perbezaan Ijazah Kepujian Dan Ijazah Tanpa Kepujian
Terdapat banyak kekeliruan dalam kalangan pelajar yang ingin melanjutkan pengajian peringkat ijazah. Lazimnya kita sering mendengar ijazah kepujian dan jarang-jarang mendengar ijazah tanpa kepujian. Walau bagaimanapun terdapat perbezaan antara ijazah kepujian dan ijazah bukan kepujian. 
Sebaik-baiknya dapatkan ijazah kepujian. Sebab-sebabnya akan diterangkan di bawah.

Maklumat di bawah adalah koleksi dari beberapa sumber dan pendapat individu. Ianya tidaklah diyakini benar. Anda dinasihatkan membuat kajian sendiri berkenaan hal ini untuk kepastian.

IJAZAH KEPUJIAN
 
Ijazah Kepujian masih Ijazah Sarjana Muda. Untuk lebih tepat, kebiasaanya perkataan kepujian berada di dalam kurungan bagi sesuatu bidang pengajian. Sebagai contoh, Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan (kepujian).
Terdapat dua sistem yang sangat berbeza dalam menentukan ijazah kepujian dalam dunia hari ini. Sistem UK dan sistem Australia / NZ. Di Malaysia, kita mengikuti rapat dengan sistem UK kerana kebanyakan negara-negara Komanwel yang lain mengaplikasikan sistem tersebut. Saya tidak pasti tentang universiti-universiti di Amerika Syarikat, tetapi kebanyakan daripada mereka menggunakan sistem yang sama juga. Dalam pengetahuan saya, hanya Australia dan New Zealand menggunakan sistem Australia / New Zealand. 

Sebelum penerangan selanjutnya, anda harus memahami bahawa ijazah sarjana muda terdapat tiga kelas yang menunjukkan prestasi tetapi ianya tidak memberi kesan kepada kepujian. kelas-kelas berikut ialah kelas pertama, kelas kedua atas, kelas kedua rendah dan kelas ketiga.

Sistem United Kingdom (UK)

Dalam sistem UK, gelar kehormatan membezakan antara ijazah profesional / khusus dan standard / ijazah umum biasa. Status kepujian diisytiharkan terlebih dahulu sebelum pelajar mengambil kursus ini, bermakna mereka akan tahu jika mereka akan lulus dengan kepujian atau tidak. Pelajar perlu lulus sekurang-kurangnya 2.00 CGPA (kelas 2 bawah) pada akhir pengajian mereka. Terdapat pengiraan khusus bagi mengira CGPA. 

Ijazah Kepujian akan mempunyai komponen penyelidikan pada akhir pengajian, biasanya dalam bentuk tesis penyelidikan. Ini adalah komponen tambahan akademik yang tidak tersedia di ijazah bukan kepujian. Dan biasanya kursus profesional menetapkan penyelidikan sebagai satu komponen penting untuk menentukan pengiktirafan profesional. 

Jadi jika anda bimbang dengan pengakuan profesional (untuk kursus seperti seni bina, kejuruteraan, perubatan, undang-undang atau perakaunan), pastikan anda memberi perhatian kepada tajuk kepujian dalam nama ijazah tersebut. Sebaik-baiknya, pilihlah yang mempunyai kepujian.

Sistem Australia / New Zealand

Mengikut piawaian Australia pemberian kepujian adalah hanya setelah selesai dari tahun 4 pengajian pilihan yang terdiri daripada kerja-kerja penyelidikan berasas di mana pada akhir pengajian, pelajar dijangka menerbitkan tesis. Pelajar tidak boleh memohon untuk mendapatkan kepujian. Ianya akan diberikan kepada pelajar tertentu. Asas kepada pemilihan pelajar tersebut bergantung kepada sejauh mana prestasi pelajar pada tahun 2 dan tahun 3 pengajian. Jika tiada jemputan daripada universiti untuk meneruskan tahun 4. Mereka akan menamatkan pengajian pada tahun 3.

Pada dasarnya sistem / NZ Australia hanya memberikan anugerah kehormat atau kepujian kepada pelajar terpilih sahaja. Ianya seperti meletakkan prestij kepada sesebuah ijazah kepujian berbanding sistem UK. Walau bagaimanapun, kedua-duanya tidak boleh dibandingkan secara langsung.

BUKAN IJAZAH KEPUJIAN

Ijazah bukan kepujian, juga dikenali sebagai ijazah umum, piawaian yang lebih rendah sedikit daripada Ijazah Sarjana Muda dengan kepujian. Bagaimanapun, perbezaan utama antara ijazah am dan ijazah kepujian adalah gelar kepujian memerlukan tesis pada akhir ijazah. manakala pelajar ijazah am berakhir kajian mereka dengan projek tamat pengajian.

«
Next

Newer Post

»
Previous

Older Post

About Unknown

UUM Alumni.Blogger.Lover

Sains