Gadget & Teknologi

Gaya Hidup

Mengagumkan

Fakta

Pengetahuan Am

/ / / 10 Negara Terkecil Di Dunia


Terdapat lebih daripada 200 buah negara di dunia. Kebiasaan yang tergambar difikiran apabila memikirkan berkenaan negara ialah mempunyai kawasan tanah yang besar serta mempunyai penduduk yang ramai. Ada terdapat negara yang begitu kecil sehinggakan saiz bandar-bandar di negara lain lebih besar daripada negara-negara kecil ini. Kebanyakkan negara tersebut berada di wilayah Eropah, Carribean dan Pasifik. Tahukah anda terdapat banyak negara di dunia ini dengan keluasan kurang daripada 400 kilometer persegi.

Dengan kerajaan mereka sendiri dan budaya tersendiri, negara-negara kecil adalah beberapa tempat dimana mempunyai kekayaan, paling jauh dan yang paling menarik di dunia. Mari kita lihat 10 negara paling kecil di dunia.

10. Grenada - 344 Kilometer Persegi


Sebuah negara kepulauan di Caribbean, Grenada juga dikenali sebagai "Pulau Spice." Pengeluar terbesar di dunia buah pala dan tanaman cokmar, negara ini yang terletak di barat laut Trinidad dan Tobago telah dijajah oleh Perancis pada tahun 1649-1763, dimana jelas mempunyai pengaruh yang kuat daripada tradisi dan budaya Perancis. Satu destinasi pelancongan yang popular, anda akan mendapati kebanyakkan seni binanya dipengaruhi dengan seni bina Perancis. Sukan paling popular bagi negara ini ialah kriket

9. Malta - 316 Kilometer Persegi


Malta adalah satu lagi negara pulau, bagaimanapun, ianya terletak di Laut Mediterranean. Terdapat 3 buah pulau utama membentuk Republik Malta: Gozo, Comino, dan yang terbesar, Malta. Negara kecil ini mempunyai populasi penduduk lebih 450,000 orang, menjadikannya salah satu daripada negara-negara yang paling padat dengan penduduk di dunia. Satu lagi destinasi pelancongan popular, warga asing dari seluruh dunia datang ke Malta untuk cuaca yang cerah, pantai yang menarik, lebih 7,000 tahun sejarah menarik, dan kehidupan malam yang masih bertenaga.

8. Maldives - 300 Kilometer Persegi


Satu destinasi pelancongan popular di Lautan Hindi, Maldives adalah negara yang paling kecil di Asia dari segi kawasan dan penduduk. Terdapat lebih daripada 1,192 pulau karang di Maldives, yang terbahagi kepada 90,000 sq.km, menjadikannya salah satu daripada negara-negara dunia yang paling tersebar. Negara ini pernah menjadi tanah jajahan banyak empayar iaitu Portugis, Belanda, dan British, tetapi menjadi sebuah negara merdeka pada tahun 1965. Hari ini, Maldives mempunyai ekonomi pelancongan yang baik kerana pantai pasir putih yang terkenal dan perairan kristal biru.

7. Saint Kitts and Nevis - 261 Kilometer Persegi


Ibu Koloni India Barat, ini dua buah pulau di Caribbean adalah sebahagian daripada pulau-pulau pertama yang diduduki oleh orang Eropah. Ekonominya bergantung kepada pelancongan, pertanian, dan industri pembuatan kecil. Pulau ini juga menyediakan tapak menyelam yang hebat kerana mempunyai hidupan laut yang pelbagai. Merupakan pengeksport gula utama selama berabad-abad, ladang-ladang besar kini telah ditukar menjadi hotel dan resort.

6. Liechtenstein - 160 Kilometer Persegi


Sebuah negara berbahasa Jerman, ini adalah satu-satunya negara di dunia yang benar-benar terletak di pergunungan Alps. Terletak antara negara Switzerland dan Austria, Liechtenstein adalah negara yang terkaya di dunia dengan KDNK per kapita, dengan kadar pengangguran terendah (1.5%). Masuk ke negara ini adalah sedikit rumit kerana tanpa mempunyai lapangan terbang. Pelawat perlu melalui Lapangan Terbang Zurich Switzerland untuk sampai ke negara ini yang masih diperintah oleh seorang putera.

5. San Marino - 61 Kilometer Persegi


Dikelilingi sepenuhnya oleh Itali, San Marino juga dikenali sebagaithe Most Serene Republic of San Marino’. Mengaku sebagai negara yang tertua yang masih hidup berdaulat di dunia, ia juga merupakan salah satu negara yang paling kaya dari segi KDNK per kapita. Negara ke-3 paling kecil di Eropah, ianya mempunyai penduduk hanya 30,000 orang, menjadikan salah satu negara yang mempunyai kadar pengangguran paling rendah di dunia.

4. Tuvalu - 26 Kilometer Persegi

   
Dahulu dikenali sebagai Kepulauan Ellice, Tuvalu terletak di Lautan Pasifik, barat Australia. Terdapat kira-kira 10,000 orang penduduk, dengan 8km panjang jalan raya, dan hanya 1 hospital dibina di pulau utama. Negara ini pernah menjadi wilayah British tetapi merdeka pada tahun 1978. Tempat yang sukar untuk sampai, pelancongan tidak begitu ketara. Pada tahun 2010, kurang daripada 2,000 pelawat datang ke Tuvalu, dengan 65% daripada mereka yang datang untuk perniagaan.

3. Nauru - 21 Kilometer Persegi


Sebuah negara kepulauan yang terletak di timur Australia, Nauru adalah negara pulau yang paling kecil di dunia. Ia dikenali sekitar tahun 1980-an untuk perlombongan fosfat yang berkembang pesat tetapi kini pulau tersebut tenang daripada dikunjungi oleh pelancong. Dahulu dikenali sebagai Pulau Pleasant, sumber fosfat yang kini pupus, yang membawa kepada kadar pengangguran negara yang tinggi iaitu 90%, dengan baki 10% yang digunakan oleh kerajaan. Nauru juga dikenali sebagai negara yang mempunyai rakyat paling gemuk di dunia, dengan 97% lelaki dan 93% wanita menjadi obes atau berat badan berlebihan. Oleh kerana itu, Nauru juga rumah kepada tahap tertinggi di dunia bagi diabetes, dengan 40% daripada penduduknya menghidap penyakit itu.

2. Monaco - 2 Kilometer Persegi


Terletak di Riviera Perancis, Monaco adalah rumah kepada beberapa bilangan terbesar jutawan dan merupakan jutawan per kapita di dunia. Terkenal dengan industri barangan dan perkhidmatan perjudian dan mewah, Monaco adalah taman permainan kegemaran orang kaya dan terkenal. Bersempadan dengan Perancis pada 3 bahagian dan satu bahagian lagi ialah Laut Mediterranean, penduduk Monaco kebanyakannya berbahasa Perancis. Dengan penduduk lebih 36,000 orang, Monaco adalah negara di dunia yang paling padat dengan penduduk. Acara tahunan yang paling popular adalah perlumbaan Formula 1, dengan trek yang melalui jalan-jalan bandar.

1. Vatican - 0.44 Kilometer Persegi


Negara terkecil di dunia adalah Vatican, juga dikenali sebagai Holy See. Negara ini terletak dalam ibu kota Itali Rom, dan merupakan pusat Gereja Katolik. Ia juga rumah kepada gereja yang terbesar di dunia - Basilika St. Peter dan terdapat beberapa kerja seni yang paling banyak daripada Renaissance seperti The Pieta. Pendapatannya datang dari sumbangan sukarela melebihi 1 bilion ahli Gereja Roman Katolik di seluruh dunia. Baki ekonominya datang dari jualan setem pos, cenderamata pelancong, dan bayaran masuk muzium.

«
Next

Newer Post

»
Previous

Older Post

About Arif Yusof

UUM Alumni.Blogger.Lover

Sains