Gadget & Teknologi

Gaya Hidup

Mengagumkan

Fakta

Pengetahuan Am

/ / / Mengenali Kod Error Di Internet


400 – Bad Request
Error ini bererti server tidak memahami perintah yang diberikan oleh client. Hal ini biasanya terjadi jika terjadi kesalahan atau cacat pada script/programming server. Yang boleh mengatasi masalah ini adalah pihak webmaster/blogger web tersebut.


401 – Unauthorized

Error ini bererti anda tidak tidak diizinkan untuk membuka halaman tersebut. Biasanya ada halamanyang memerlukan username dan password khas untuk membukanya. Untuk membuka halaman ini, anda harus memiliki username dan password

403 – Forbidden
Error ini bererti halaman web tersebut tidak boleh diakses oleh siapapun (kerana memang disetkan begitu dari servernya). Atau boleh jadi juga kerana si pemilik laman belum membayar sewa hosting kepada tauke webhosting iaitu pemilik server, sehingga server tersebut di block olehweb hosting. Laman ini memang tidak boleh di akses.

404 – Not Found
Error ini boleh muncul oleh beberapa sebab.Antaranya seperti berikut :-

Data yang diminta tidak ada, mungkin sebelumnya ada, tetapi sudah dihapus dari server.

Anda sedang tidak terhubung dengan internet. Boleh jadi akses internet anda terganggu atau sedang down. Cubalah untuk memeriksa akses internet anda, jika tidak ada yang salah, cuba ulangi untuk mengakses laman web tersebut. Bila masih gagal juga, cubalah dilain waktu, kegagalan ini mungkin bersifat sementara. Tetapi jika anda sering mencuba akses tapi gagal, kemungkinan laman web tersebut memang tidak ada.

Salah taip dalam menuliskan alamat URL.

408 – Request Timeout
Pesan ini bererti batas waktu yang diberikan server untuk mengakses sudah habis . Setiap server biasanya memiliki batas waktu tertentu untuk mengakses data-datanya. Jika kecepatan akses kita lambat maka kegagalan ini mungkin terjadi.

500 – Internal Server Error
Error ini bererti terjadi kesalahan atau masalah dalam server yang sedang diakses. Sebelum permasalahan ini diselesaikan oleh webmaster, kita tidak bisa mengakses laman tersebut.

P/s: Kod error hanya untuk browser Internet Explorer (IE)

Sumber: Jiwang


«
Next

Newer Post

»
Previous

Older Post

About Arif Yusof

UUM Alumni.Blogger.Lover

Sains