Gadget & Teknologi

Gaya Hidup

Mengagumkan

Fakta

Pengetahuan Am

/ / / 8 Ciri Baru Microsoft Windows 10


Microsoft Corp. baru-baru ini mengumumkan kemunculan Windows 10 Anniversary Update untuk semua peranti Windows 10 pada 2 Ogos, 2016.

Berikut, 8 ciri-ciri baru yang akan dinikmati oleh semua pengguna Windows 10 secara percuma.

1. Penambahbaikan Windows Hello

Daftar diri pengguna yang lebih selamat, tanpa kata laluan, untuk app, serta capaian kepada semua laman web yang menyokong pengesahan biometrik menggunakan Microsoft Edge, pelayar web pertama dan satu-satunya yang menyokong ciri biometrik secara natif.

2. Penambahbaikan Windows Defender

Windows Defender memperkukuhkan perlindungan dari perisian hasad dengan pilihan untuk menjadualkan imbasan secara automatik ke atas PC anda, lengkap dengan notifikasi dan laporan rumusan apabila imbasan dilengkapkan atau menemui sebarang ancaman.

3. Windows Defender Advanced Threat Protection

Direka untuk mengenalpasti, menyiasat dan bertindak ke atas ancaman hasad, dengan sokongan tatasusunan pengesan terbesar di dunia dan perlindungan peringkat pakar dari sebarang ancaman, termasuk pasukan pakar penyelidik perlindungan keselamatan di Microsoft.

4. Windows Information Protection

Dahulunya dikenali sebagai perlindungan data perusahaan, ciri ini membantu perniagaan anda dari kebocoran data secara tidak sengaja dengan mengasingkan data peribadi dan data organisasi tanpa mengira platform.

5. Windows Ink

Pengalaman Windows terbaru di hujung pen digital, membolehkan anda menulis terus pada peranti digital, sama seperti di atas sekeping kertas. Integrasi penuh dengan Office dan aplikasi lain seperti Microsoft Edge dan Maps.

6. Penambahbaikan Cortana

Pembantu peribadi digital paling produktif di dunia telah ditambahbaik dengan capaian terus pada skrin terkunci, lebih banyak cara untuk memastikan anda tidak terlupa apa-apa perkara penting dengan Cortina membantu menyimpan dan mencapai maklumat, dan penyelarasan data pada semua peranti anda.

7. Penambahbaikan Microsoft Edge

Penambahbaikan Microsoft Edge dengan penjimatan tenaga, mengurangkan kitaran CPU, menggunakan ingatan secara minima, dan mengurangkan impak aktiviti latar belakang serta kandungan sampingan seperti iklan Flash.
Microsoft Edge Extensions, seperti “Pin it Button" Pinterest dan Amazon Assistant, di Windows Store.

Menyokong piawai pelayar web moden, termasuk HTML5, CSS3, dan ARIA.

8. Pengalaman permainan video lebih menarik

Dengan Xbox Play Anywhere, anda boleh menggunakan Windows 10 PC ataupun Xbox One untuk semua permainan video anda, dan semuanya diselaras antara kedua-dua platform.

Cortana juga kini muncul di Xbox One untuk membantu anda menerokai semua permainan terbaru, malah anda boleh memulakan permainan dengan hanya menyebut “Hey Cortana, Xbox On”.

Sumber : Awani

«
Next

Newer Post

»
Previous

Older Post

About Arif Yusof

UUM Alumni.Blogger.Lover

Sains