Gadget & Teknologi

Gaya Hidup

Mengagumkan

Fakta

Pengetahuan Am

/ / / Setem Berharga $AS411, 960 Di Hong Kong


Sebuah rumah lelongan di Hong Kong baru-baru ini telah berjaya menjual setem Cina yang dikenali sebagai "Satu Dolar Kecil" berharga hampir £ 300,000 (AS $ 411,960). Ianya bertarikh 1897 dan merupakan salah satu 32 salinan yang dirakam.

Hanya beberapa minit "raja setem" yang dibuat oleh Pejabat Pos Cina dicetak dengan raut muka yang terlalu kecil untuk dibaca.

Telah ada beberapa jualan setem Cina dan Asia sepanjang bulan terakhir di dunia pengaruh China yang semakin meningkat, kekayaan dan kuasa.

"Ada yang menjadikan 1 jumlah besar pada tahun lepas dan 11/2 dalam beberapa setem Republik itu. Orang yang lebih moden, yang telah dicetak selepas 1949. Harga setem lama yang semakin meningkat mungkin pada 15 peratus setahun, tetapi isu-isu moden berkembang pada kadar lebih daripada 100 peratus sebagai pelanggan. Spekulasi bahawa nilai-nilai akan terus meningkat, "kata Louis Mangin, pengarah lelongan.Bilangan pembeli asing banyak di kalangan pembeli-setem sebagai mereka meminta untuk meniru kekayaan yang telah dipungut daripada pengumpul Tanah Besar China.

Harga yang dipungut untuk beberapa setem ini dalam hanya dua tahun lepas telah luar biasa. Lembaran tahun 1964 setem cenderamata yang dikeluarkan untuk memperingati ulang tahun ke-15 penubuhan Republik Rakyat China diambil £ 765 pada bulan Disember 2008 dan dijual pada harga £ 3,330 pada lelongan pada bulan Ogos tahun ini.

Setem itu adalah stok baru dalam pasaran yang dinamik.

«
Next

Newer Post

»
Previous

Older Post

About Arif Yusof

UUM Alumni.Blogger.Lover

Sains