Gadget & Teknologi

Gaya Hidup

Mengagumkan

Fakta

Pengetahuan Am

/ / / Satu-satunya Zon Bebas Tentera


Zon Bebas Tentera atau DMZ (Korea's Demilitarized Zone)

JARANG sekali pelawat dikehendaki menandatangani borang aku janji apabila melawat mana-mana tempat di dunia.

Tetapi borang yang baru ditandatangani oleh kira-kira 50 pelancong di dalam dewan Kem Bonifas yang terletak di Zon Bebas Tentera ( DMZ) , kira-kira 40 kilometer ke utara Seoul, Korea Selatan itu berbunyi: "Lawatan ke Kawasan Sekuriti Bersama ( JSA ) di Panmunjom melibatkan kemasukan ke kawasan musuh dan kemungkinan kematian akibat tindakan musuh."

Sekalipun amaran itu menggerunkan, belum ada pelancong yang mati semasa melawat JSA, pusat ketenteraan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ( PBB ) di DMZ.

Namun begitu, nasib tentera pengaman yang ditempatkan di situ tidak selalunya baik. Sejak tahun 1953, lebih 50 tentera Amerika Syarikat (AS) dan 500 askar Korea Selatan terbunuh selepas berlaku pertempuran dengan tentera Korea Utara.

Kem Bonifas sendiri diambil sempena nama kapten tentera AS yang dikapak sehingga mati semasa melakukan kerja memotong pokok di JSA pada tahun 1976.

Bekas Presiden Amerika Syarikat, Bill Clinton menggambarkan Zon Bebas Tentera (DMZ) di Korea sebagai tempat paling mengerikan di muka bumi.Apa tidaknya, DMZ yang membahagi dua Korea dipenuhi dengan menara peninjau, perangkap kereta kebal dan senjata berat.

Jika tentera Korea Utara memasuki sempadan DMZ, AS secara automatik dikira sedang berperang kerana mengikut perjanjian 1954 yang disokong oleh resolusi PBB menyebut bahawa AS komited dalam mempertahankan Korea Selatan.

Walaupun DMZ merupakan salah satu tempat paling bahaya di dunia, ia telah menarik kedatangan ratusan ribu pelancong setiap tahun.

Mereka teruja untuk melihat tentera Korea Utara yang berwajah bengis dan sentiasa menggunakan teropong untuk memerhati pergerakan pelancong.

Korea Utara dipercayai menempatkan sejuta tentera di DMZ. Di pihak yang satu lagi pula ada kira-kira 600,000 tentera Korea Selatan dan 28,000 tentera AS. DMZ merupakan salah satu penempatan terbesar tentera AS di luar negara.

Perang Korea yang meletus pada tahun 1950-53 hakikatnya belum berakhir. Tiada rundingan damai rasmi apatah lagi perjanjian menamatkan perang ditandatangani.DMZ pula ibarat medan untuk kedua-dua negara menunjukkan kehebatan.

Pada tahun 1998, Korea Selatan membina Bangunan Kebebasan di JSA. Malangnya saiz bangunan dan seni binanya tidak menggembirakan Korea Utara.Sebagai tindak balas, negara itu membesarkan bangunan Dewan Panmun dengan menambah beberapa tingkat lagi.

Begitu juga pada tahun 1980-an, apabila Korea Selatan membina tiang bendera setinggi 98 meter di Kampung Daeseong-dong, Korea Utara membalasnya dengan membina tiang yang lebih tinggi di Kijong-dong.

Tiang bendera Korea Utara itu disenaraikan oleh Guinness Book of Records sebagai tiang bendera paling tinggi di dunia iaitu setinggi kira-kira 160 meter.Terdapat perkampungan di kedua-dua sempadan. Di selatan, Kampung Daeseong-dong ditadbir mengikut undang-undang DMZ. Ia merupakan satu-satunya kawasan berpenghuni di DMZ.

selama lebih setengah abad, DMZ yang selebar kira-kira empat kilometer bertukar menjadi syurga bagi spesies haiwan terancam termasuk burung tengkuk putih dan harimau bintang.


Pintu masuk ke Terowong Ketiga DMZ


Terowong ini akan membolehkan kira-kira 10,000 bersenjata atau 30,000 askar yang tidak bersenjata untuk menyerang Seoul dalam tempoh satu jam


Menara tinjau korea selatanIni adalah apa yang berlaku kepada anda di Korea Utara jika anda dituduh mencuri


Dora Observatory


tentera korea selatan .


Terowong di bawah DMZ korea utara dn selatanSempadan di antara korea Utara dan Korea Selatan adalah kubu yang paling tebal di dunia, namun sehingga ke 17 terowong penyusupan di bawah DMZ digali oleh korea Utara untuk menyerangan korea Selatan, telah ditemui 1974-1990.

«
Next

Newer Post

»
Previous

Older Post

About Arif Yusof

UUM Alumni.Blogger.Lover

Sains