Gadget & Teknologi

Gaya Hidup

Mengagumkan

Fakta

Pengetahuan Am

/ / / 5 Ciptaan Yang Dicipta Secara Tidak SengajaBanyak benda yang kita bergantung pada hari ini adalah dihasilkan oleh para pencipta terdahulu. Ramai daripada kita menggunakan hasil ciptaan mereka tetapi tidak mengetahui akan sejarah ciptaan tersebut.

Ada ciptaan dihasilkan daripada pembangunan dan penyelidikan tetapi tahukah anda terdapat ciptaan yang diguna pakai hari ini terhasil secara tidak sengaja.

Teruskan membaca untuk melihat bagaimana masyarakat-membentuk ciptaan - dari Coca-Cola dengan penisilin dan ketuhar gelombang mikro - datang secara kebetulan.

1. Penisilin


Pencipta: Sir Alexander Fleming, seorang saintis.

Apa Yang Cuba Dihasilkan: Ironinya, Fleming telah mencari "dadah yang hebat" yang boleh menyembuhkan penyakit. Walau bagaimanapun, Fleming membuang eksperimennya selepas merasa gagal mencari kehendaknya.

Bagaimana Ia Dibuat: Satu hari pada tahun 1928, Fleming perasan bahawa Petri hidangan yang telah tercemar terkena pada bahan eksperimennya yang dibuang dahulu. Fleming membiarkannya sehingga satu tahap dimana tiada bakteria disekeliling Petri hidangan tersebut dengan menggunakan microskop. Kemudian beliau baru mengetahui bahawa dia menemukan antibiotik yang kuat, sekarang ianya dikenali sebagai Penisilin. sebuat ubat yang digunakan untuk merawat penyakit yang terdiri daripada sifilis dan lain-lain.Terima kasih kepada penisilin dan antibiotik lain, kadar kematian akibat penyakit berjangkit kini satu perdua puluh berbanding dahulu.


2. Coca-Cola


Pencipta: John Pemberton, ahli farmasi.

Apa Yang Cuba Dihasilkan: Hidup di Atlanta pada tahun 1880-an, Pemberton menjual sirap yang diperbuat daripada anggur dan ekstrak coca yang dipanggil "Pemberton Perancis Wain Coca," yang telah disebut-sebut boleh menjadi penawar untuk sakit kepala dan gangguan saraf.

Bagaimana Ia Dibuat: Pada tahun 1885, Atlanta mengharamkan penjualan arak, jadi Pemberton mencipta coca versi tanpa campuran yang mana berasaskan sirap dicampur dengan air berkarbonat dan minum soda. Hasilnya ialah satu minuman sesuai untuk era ketika itu - satu "tonik otak" yang dipanggil Coca Cola.

3. Perentak Jantung


Pencipta: John Hopps, seorang jurutera elektrik.

Apa Yang Cuba Dihasilkan: Hopps telah menjalankan penyelidikan mengenai hipotermia dan telah cuba untuk menggunakan pemanasan frekuensi radio untuk memulihkan suhu badan.

Bagaimana Ia Dibuat: Semasa eksperimen beliau dia sedar jika jantung yang berhenti berdegup kerana penyejukan, ia boleh dipulihkan dengan rangsangan tiruan. Kesedaran ini membawa kepada perentak jantung pada tahun 1951.

4. Ketuhar Gelombang Mikro


Pencipta: Percy Spencer, seorang jurutera daripada Raytheon Corporation.

Apa Yang Cuba Dihasilkan: Pada tahun 1946, Spencer telah menjalankan projek penyelidikan radar berkaitan dengan tiub vakum baru.

Bagaimana Ia Dibuat: Walaupun ujikaji dengan tiub, coklat bar dalam poket Spencer mula mencair. Sudah menjadi pemegang 120 paten, Spencer menggunakan ketuhar tersebut untuk membuat bertih jagung. Hasilnya menakjubkan, beliau berjaya menghasilkan sebuah barangan elektrik untuk memasak.

5. Corn Flakes


Pencipta: John dan Will Kellogg, usahawan sarapan pagi.

Apa Yang Cuba Dihasilkan: Dua beradik telah cuba mendidih bijirin untuk membuat granola (makana bijirin barat).

Bagaimana Ia Dibuat: Pada tahun 1898, mereka secara tidak sengaja meninggalkan periuk yang sedang memasak gandum didapur selama beberapa hari. Campuran bertukar berkulat tetapi produk yang muncul adalah kering dan tebal. Selepas beberapa percubaan, mereka tidak perlu lagi ambil acuan - dan mencipta Corn Flakes.

«
Next

Newer Post

»
Previous

Older Post

About Arif Yusof

UUM Alumni.Blogger.Lover

Sains