Gadget & Teknologi

Gaya Hidup

Mengagumkan

Fakta

Pengetahuan Am

/ / / 10 Soalan Perlu Ditanya Ketika Temuduga Kerja


Berikut ialah soalan-soalan yang perlu ditanya ketika ditemuduga.

1. Apakah kemahiran dan pengalaman yang membuatkan calon itu ideal?

Ini adalah soalan terbuka terbaik yang akan memberikan penemuduga meletakkan kad masing-masing di atas meja dan calon daripada negeri mana yang majikan cari. Jika penemuduga menyebut sesuatu yang tidak anda ulas lagi, kini adalah peluang anda.

2. Apakah masalah tunggal terbesar yang dihadapi oleh kakitangan anda dan saya akan berada dalam kedudukan untuk membantu anda menyelesaikan masalah ini?

Soalan ini bukan sahaja menunjukkan bahawa anda segera memikirkan bagaimana anda boleh membantu pasukan, ia juga menggalakkan penemuduga membayangkan anda bekerja di jawatan tersebut.

 3. Apa yang paling dinikmati ketika kerja disini?

Soalan ini membolehkan penemuduga untuk berhubung dengan anda pada tahap yang lebih peribadi, berkongsi perasaannya. Jawapannya juga akan memberi anda tanggapan yang unik ke dalam bagaimana orang berpuas hati dengan kerja mereka di sana. Jika penemuduga itu tampil dengan jawapan negatif kepada soalan anda, ia adalah bendera merah besar.

4. Apa yang menjadikan kejayaan disini? syarikat ini atau bukan keuntungan.

Soalan ini menunjukkan minat anda untuk berjaya di sana, dan jawapan yang akan menunjukkan kepada anda bagaimana kedua-duanya maju dan sama ada ia sesuai untuk diri anda. 

5. Adakah anda terasa teragak-agak tentang butiran kelayakkan saya?

Saya suka soalan ini kerana ia berhati waja. Juga, anda akan menunjukkan bahawa anda yakin dalam kemahiran dan kebolehan anda.

6. Adakah anda menawarkan pendidikan berterusan dan latihan profesional? 

Ini adalah soalan kedudukan terbaik, menunjukkan bahawa anda berminat untuk memperluaskan pengetahuan anda dan akhirnya berkembang dengan majikan. 

7. Bolehkah anda memberitahu saya berkenaan pasukan yang akan saya berkerjasama?

Perhatikan bagaimana soalan itu dijawab; ia mengandaikan anda akan mendapat kerja. Soalan ini juga memberitahu anda tentang orang yang anda akan berinteraksi pada setiap hari, maka dengarlah jawapan dengan teliti. 

8. Apa yang boleh anda beritahu saya tentang produk baru atau rancangan untuk pertumbuhan akan datang? 

Soalan ini perlu disesuaikan untuk keperluan tertentu anda. Soalan ini memerlukan anda membuat kajian pada laman web syarikat dahulu. Seterusnya menyebut produk baru atau perkhidmatan yang bakal dilancarkan untuk menunjukkan bahawa anda membuat penyelidikan terhadap syarikat serta minat terhadap syarikat tersebut. Jawapan kepada soalan ini akan memberikan anda idea yang baik dari mana majikan yang diketuai.

9. Siapa yang sebelum ini menjawat jawatan ini?

Ini soalan yang seolah-olah mudah akan memberitahu anda sama ada orang itu telah dinaikkan pangkat atau dipecat atau jika dia berhenti atau bersara. Jawapannya, akan memberikan petunjuk sama ada: ada peluang untuk kemajuan, pekerja tidak berpuas hati, tempat di dalam kekacauan atau majikan yang mempunyai pekerja sekitar umur anda.

10. Apakah proses seterusnya?

Ini adalah soalan yang terakhir dan penting. Salah satu soalan yang wajib anda bertanya. Ini menunjukkan bahawa anda berminat untuk bergerak bersama-sama dalam proses dan menjemput penemuduga untuk memberitahu anda berapa ramai orang yang berada dalam senarai untuk jawatan tersebut. 

Sumber : Forbes.com

«
Next

Newer Post

»
Previous

Older Post

About Arif Yusof

UUM Alumni.Blogger.Lover

Sains