Gadget & Teknologi

Gaya Hidup

Mengagumkan

Fakta

Pengetahuan Am

/ / / 6 Perkara Calon Diterima Kerja Perlu Elak Daripada Bercakap Mengenainya


Apabila anda pergi ke temuduga kerja ada satu hasil tunggal yang anda harapkan iaitu kejayaan. Anda perlu menunjukkan kemahiran dan pengetahuan anda, kelihatan tertarik dan berminat, dan menunjukkan bahawa anda seorang yang hebat untuk bekerja bersama.

Ia adalah penting untuk bertanya soalan untuk mengetahui apakah peranan dan tanggungjawab yang tepat untuk anda, hanya kerana ia adalah penting bahawa anda membiarkan penemuduga tahu bahawa anda akan menjadi calon yang hebat untuk kerja. Tetapi anda perlu berhati-hati untuk bertanyakan satu daripada yang berikut:


1. Berapakah gaji saya?

Benarlah kita semua bekerja untuk mendapatkan wang bagi menyokong kehidupan kita seharian. Itulah ganjaran yang bakal diberikan selepas bekerja. Jadi, daripada mengingatkan majikan bahawa anda berpotensi untuk menukar kerja sekiranya dibayar dengan gaji yang lebih baik daripada majikan sedia ada, Lebih baik anda menunjukkan keinginan kerja dengan bersemangat dan akan menikmati peluang untuk bekerja bersama mereka. Bertanya tentang wang bakal mengundang majikan baru untuk memikirkan semula peluang tersebut.

2. Apakah syarikat ini lakukan?

Soalan ini bakal membuatkan anda terus menganggur atau tetap di majikan lama. Anda tidak seharusnya bertanyakan soalan ini dan apa yang anda harus lakukan ialah dengan membuat kajian terhadap syarikat tersebut melalui laman web atau lain-lain.

3. Kerja atau majikan sekarang teruk!

Walau apa pun terjadi di tempat kerja sekarang. Jangan menyebut berkenaan kerja atau majikan sebelumnya. Temuduga bukan tempat yang sesuai untuk meluahkan segala ketidakpuasan hati berkenaan kerja atau majikan sebelumnya.

4. Berapa lamakah cuti yang saya perolehi?

Anda sudah mula memikirkan cuti sedangkan belum mula bekerja? ianya bukan sesuatu yang baik untuk ditunjukkan kepada penemuduga. Anda perlu berhati-hati ketika bertanyakan soal cuti kerana ia mungkin mengambarkan anda mempunyai tabiat kerja yang teruk.

5. "Saya adalah pekerja yang terbaik!"

Anda pekerja yang terbaik? Buktikan!. Walau pun ketika temuduga anda digalakkan menunjukkan kebolehan anda tetapi jangan sampai nampak seakan-akan belagak. Anda digalakkan berkongsi berkenaan kerja yang pernah anda lakukan dahulu dan pengalaman-pengalaman lain.

6. "Saya tiada soalan untuk diajukan kepada anda"

Kebiasaanya, pada penghujung sesi temuduga. Penemuduga akan memberikan peluang kepada anda untuk bertanyakan soalan. Jangan sampai anda tiada soalan untuk ditanya. Ia akan mengambarkan anda kurang minat atau tidak serius dalam kerja. Sila lihat soalan yang boleh ditanya ketika temuduga di SINI.

Sumber : Thenakedceo.com

«
Next

Newer Post

»
Previous

Older Post

About Arif Yusof

UUM Alumni.Blogger.Lover

Sains